Cele mai bune seriale din 2019
Acasă » Cele mai bune seriale din 2019 care au creat o euforie globală

Cele mai bune seriale din 2019 care au creat o euforie globală

E un fel de-a spune că au fost cele mai bune seriale din 2019. La drept vorbind, dintre cele pe care le voi menționa, doar două au fost lansate anul trecut. În rest, în 2019, publicul a așteptat cu o nerăbdare aproape patologică un nou sezon din seriale mai „vechi”. Unele au dezamăgit profund, altele au impresionat milioane de oameni din mai multe colțuri ale lumii. Cert este că, indiferent de cât de blamate sau lăudate au fost, toate au creat o adevărată euforie la nivel global.

Pentru public, cele mai bune seriale sunt cele care produc emoții

E discutabil dacă un serial sau altul merită titulatura de „cel mai bun”. Eu le expun acum din punctul de vedere al majorității. În fond, cele mai bune seriale sunt cele îți captează atenția și te determină să le urmărești până la final.

Game of Thrones sezon 8

În mod evident, nu putea lipsi din listă. Este unul dintre cele mai populare seriale din toate timpurile. Nu intru în detalii cu privire la motivele pentru care a ajuns astfel. Serialul are de toate pentru (aproape) toți: fantastic, politică, acțiune, sex, dramă, puțină comedie, inspirație din evenimente istorice reale etc.

Nu-i de mirare că sezonul 8 a fost așteptat ca pâinea caldă, având în vedere că sezonul precedent se încheiase într-o ipostază deosebit de intrigantă. Din păcate, ultimele episoade mai mult au dezamăgit și asta din cauză că ne-am obișnuit să ne uităm la seriale și filme previzibile. Ne-am obișnuit fie cu un final fericit, fie cu unul tragic. De data asta a fost un final oarecum neutru. S-a terminat în mod „democratic” și este de luat aminte. Să nu ai niciodată prea multă încredere într-un lider prea carismatic care-ți promite luna de pe cer. Dacă ai văzut serialul înțelegi ce vreau să spun.

Cernobîl

După gustul amar pe care l-a lăsat al optulea sezon Game of Thrones (GoT), HBO și-a îndulcit publicul cu Cernobîl. Și pot spune că, într-adevăr, a fost unul dintre cele mai bune seriale nu doar din 2019, ci din ultimii zece ani. Pe IMDb cel puțin, a primit o notă mai mare decât GoT, parcă mai mult așa, din răzbunare din partea publicului.

Nu cred că mai e nevoie să scriu detalii despre serial. Chiar dacă încă nu l-ai văzut (recomand să o faci), este evident despre ce-i vorba în poveste. Teoretic, Cernobîl n-aduce nimic deosebit. Spune un adevăr pe care omenirea, în mare parte, îl știe deja de decenii (din fericire). A fost mai mult o palmă suavă dată (din nou) de SUA Rusiei. Desigur, Rusia s-a simțit pișcată și cred că e cam singura țară unde serialul n-a avut succes. În rest, execuția lui și alegerea foarte inspirată a actorilor îl fac să fie o foarte bună lecție de istorie, cu distorsionări extrem de mici.

Printre cele mai bune seriale s-au numărat mereu acelea care stârnesc imaginația

Stranger Things sezon 3

Că om fi dat în mintea copiilor sau nu cei mai mulți dintre noi, e discutabil. Cert este că micii actori din Stranger Things au cucerit un public foarte numeros, de toate vârstele. Iar al treilea sezon chiar a fost foarte dorit de fanii acestui serial SF. A apărut în iunie 2019, deci încă se mai simțea dezamăgirea din aprilie de la GoT. Oamenii încă erau însetați de ceva în care să-și înece amarul.

Nici Stranger Things sezon 3 n-a avut un final prea fericit, dar nu cred că s-au mai simțit atât de mulți ofuscați. I-a călit sezonul 8 din GoT.

Star Wars: The Mandalorian

Cred că poate fi și acesta încadrat printre cele mai bune seriale din 2019. Este numai bun pentru cei care nu s-au plictisit de interminabila poveste Star Wars. Și pentru Disney+ de a-și demonstra potența cinematografică, aruncând publicului ceva popular. Că doar nu se putea remarca printr-un documentar despre euglene sau obezitate.

Au prins destul de bine aventurile singuraticului vânător de recompense care cutreieră galaxia fără să dea ascultare autorității Republicii. Adevărul este că tare mai urâm tirania, dar și mai mult iubim anarhia. Însă cel care a devenit un fenomen pe internet a fost acel Baby Yoda. Parcă prea devenise Star Wars un film/serial pentru publicul majoritar masculin. Disney+ s-a gândit în mod misogin și la publicul feminin și l-a momit cu o chestie mică, verde și adorabilă.

Baby Yoda

The Witcher

Personal, nu sunt deloc un cititor de romane fantastice, nici contemporane, nici din trecut. Și știu că sunt extrem de mulți la fel ca mine la acest capitol. Totuși, nici acum nu știu cum de a devenit The Witcher atât de dorit la nivel internațional. Chiar și eu am fost peste măsură de curios și m-am încruntat pentru că Netflix l-a adus mult mai târziu la noi, în România.

Parcă a apărut așa din senin, însă actorul principal e cheia. Nu știu cât de bine se transpune în pielea personajului din cărțile lui Andrzej Sapkowski, dar știu că vrem al doilea sezon cât mai curând. Primul nu m-a dat pe spate. Ba chiar pot spune că pe alocuri m-a plictisit. Au insistat cam mult pe-anumite detalii și scene din trecutul personajelor, apoi, brusc, sau făcut salturi uriașe în timp, de nici nu mai știai la ce te uiți.

În concluzie, 2019 a fost un an interesant din punct de vedere cinematografic. Fie că ne-au dezamăgit sau ne-au impresionat unele seriale, nu putem să ne plângem că n-am avut din ce să alegem. Să vedem dacă anul ăsta va mai fi vreun serial/sezon care să egaleze euforia precedentă.

Te invit și pe pagina de Facebook, unde cu un Like afli mai ușor noutățile.