Raised by Wolves, un serial SF radical diferit față de ce-ai mai văzut până acum

Raised by Wolves, un serial SF fascinant și diferit de ce-ai mai văzut până acum

Mărturisesc că am așteptat cu nerăbdare premiera de pe HBO Go a serialului Raised by Wolves/Crescuți de lupi și pot spune că deocamdată nu m-a dezamăgit. Este un serial SF foarte diferit de altele din același gen pentru că explorează un subiect extrem de sensibil: religia.

Eu rar am mai văzut filme sau seriale SF care să fie mai degrabă despre religie, decât despre tehnologie sau sfârșitul lumii. Evident, Raised by Wolves le are și pe-acestea, dar te „lovește” cu o filosofie neașteptată și greu de „digerat”.

De ce este un serial SF fascinant

În majoritatea filmelor sau serialelor SF, a căror acțiune se desfășoară într-un viitor îndepărtat, religia este inexistentă. Chiar și azi, în realitate, există temeri față de faptul că oamenii vor înceta să mai creadă în vreo zeitate și-și vor pierde orice urmă de spiritualitate.

Raised by Wolves vine și dărâmă această idee și ne propune să ne imaginăm o lume în care, dimpotrivă, religia continuă să fie un motiv beligerant. Ce-ar fi dacă în viitor națiunile vor fi cele care vor dispărea iar umanitatea se va împărți între religioși și atei iar cele două tabere ar porni un război crâncen care ar duce la extincția speciei?

Și cred că este un viitor mai plauzibil. În plus, aproape întregul trecut al umanității arată un colosal șir de războaie religioase sau survenite pe fondul neînțelegerilor culturale.

Crescuți de lupi e un serial SF la care a pus umărul și Ridley Scott

Tocmai din acest motiv așteptările publicului sunt foarte mari. Deocamdată, la momentul la care am publicat articolul, erau disponibile doar primele trei episoade pe HBO Go.

Cumva, cei de la HBO nu ne-au mai amăgit doar cu un singur episod și e un lucru lăudabil. Un exemplu de „așa da”. Și nu, nu sunt nici adeptul urcării unui întreg sezon și al așa-zisului binging. Majoritatea oamenilor nu se pot stăpâni și e mai bine să li se dea cu porția.

Și dacă te-a enervat fraza asta, atunci înseamnă că viitorul imaginat în Raised by Wolves e cu atât mai probabil să devină realitate. Pentru că e un serial SF și despre stăpânirea de sine, despre ce sunt oamenii dispuși să facă pentru niște simple idei.

Un serial SF despre inteligența artificială, scientism și capcanele religiei

Raised by Wolves este plin de paradoxuri, iar lupta dintre bine și rău este relativă. Pe măsură ce urmărești serialul, îți este tot mai greu să-ți dai seama care e răul și care e binele.

Pe de-o parte, ai „cuplul” de androizi care vor să crească niște embrioni umani pe o planetă virgină (Kepler-22b, o planetă reală descoperită în 2011), departe de orice mentalitate religioasă. Dar încrederea absolută în știință a androizilor aproape că devine ea însăși un fel de religie.

Androidul femelă, Mama (Amanda Collin), este primul cel mai controversat personaj. La origine, e un Necromant, o mașină de distrugere în masă, o armă înzestrată cu o forță colosală creată de atei. Dar, în același timp, încearcă să-și țină în frâu natura distrugătoare pentru a-și crește și proteja copiii umani.

Pe de altă parte, avem grupul de supraviețuitori mitraici, tabăra de religioși a umanității care a fugit pe o arcă numită Heaven (Raiul) în căutarea unei planete de unde să o ia de la zero, fără război. Evident, tot pe Kepler.

Iar între ei, apare al doilea personaj controversat, Marcus (Travis Fimmel, din Vikings), un ateu oportunist infiltrat printre mitraici. Deși instinctul de supraviețuire îl împinge să ucidă și să ia locul unui mitraic, în cele din urmă, băiețelul celui ucis îi trezește instinctul patern și începe să-și ia în serios rolul de tată.

E un serial în care nimic nu e ceea ce pare și ne învață să nu ne grăbim cu concluziile, dar mai presus de orice, oferă o analiză complexă a relației dintre părinți și copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.