Recomandare: un film de comedie care-ți arată cât de greșit e prezentul

Recomandare: un film de comedie care-ți arată cât de greșit e prezentul

Pentru această săptămână (sau pentru oricare alta) am o recomandare de film de comedie foarte interesant, care nu e doar despre „hahaha” și „hihihi”. Înțelegi ce vreau să spun.

Dacă ești în căutarea unei comedii puțin mai inteligente, care nu se rezumă la glume cu conotații sexuale și farse stupide, filmul despre care scriu în rândurile următoare s-ar putea să-ți placă.

Un film de comedie care-ți lasă un gust acru față de ignoranța în care ne-am scufundat cu toții benevol

Mă refer la un film HBO disponibil de curând (sfârșitul lunii august) pe site: Murătura americană.

Înainte de toate, îți recomand să nu te mai uiți la notele date de public. Cred că vreo 99% din acest public n-are niciun habar despre ce înseamnă un film bun, mediocru sau submediocru.

În cazul de față, notele proaste sunt date pentru că oamenilor de azi nu le place să fie criticați și să li se spună, chiar și subtil, cât sunt de ignoranți. Și exact acest aspect e dezbătut de Murătura americană.

Conjunctura evenimentelor este fantezistă, dar nu asta contează pentru că filmul este mult mai ancorat în realitate decât pare la prima vedere.

Subiectul pe scurt al acestui film de comedie

Murătura americană (An American Pickle) are la bază o nuvelă scrisă de Simon Rich. Personajul principal, jucat de Seth Rogen, este Herschel Greenbaum, un om simplu, dar muncitor, cu origini evreiești, de prin Polonia (Slupsk) începutului de secol XX.

Când te uiți la Herschel, parcă vezi românul acela ghinionist, sărac lipit, cu foamea cât casa (ba nu, mai mare, pentru că și aia e o cocioabă), cu educație înfiorător de măruntă, dorințe simple, dar cu visuri mărețe.

După ce-și întâlnește și cucerește iubirea vieții, Herschel decide că trebuie să imigreze în America, în căutarea unei vieți mai bune, pentru a pune temelia unei familii importante.

Evident că în America lucrurile nu sunt chiar atât de simple și reușește să prindă un loc de muncă mizer la o fabrică de murături („afacere evreiască”). Dar ghinionul îl regăsește într-o zi, iar Herschel cade într-un butoi imens cu saramură de murături și acolo rămâne 100 de ani. Pus la murat.

În prezent, locul abandonat e descoperit din greșeală de niște copii care-l trezesc la viață pe Herschel. Spre surprinderea tuturor, omul s-a conservat perfect și n-a îmbătrânit nici măcar o zi (asta e partea fantezistă).

O lume egoistă, superficială și lipsită de valori

Herschel se trezește într-o lume complet schimbată, iar singura lui rudă încă în viață este un strănepot pe nume Ben Greenbaum (rol interpretat tot de Rogen).

„Călătorul” nostru în timp descoperă rapid că toate visele sale s-au năruit, iar urmașul în care și-a pus atâta speranță este departe de ceea ce și-a imaginat.

Strănepotul său nu e nici un om de succes și nici nu pare să pună vreun preț pe ideea de familie.

Herschel vrea să facă din strănepotul său un om realizat, dar mentalitatea, spiritul său temperamental și modul în care vede relațiile interumane intră în profundă contradicție cu ceea ce-și dorește Ben, dar mai ales cu stilul de viață superficial și ignorant al noii societăți.

Un om de-acum 100 de ani descoperă pe propria piele ce înseamnă dictatura majorității, cât de îngrădite îți sunt opiniile dacă sunt în contradicție cu valorile acceptate de o majoritate foarte puțin educată și ușor de manipulat, dar și faptul că oamenii prezentului pot să mănânce orice mizerie dacă acea mizerie are marketing bun.

Nu-ți spun mai multe, te las să descoperi singur/ă. Eu consider că Murătura americană este un film de comedie care descrie foarte bine societatea în care trăim și faptul că am uitat, din generație în generație, cât de importantă este familia.

E mai mult decât o comedie tocmai pentru că are la bază o nuvelă, deci este o critică socială și poate tocmai de-aia s-ar putea să fie cam incomodă pentru mințile închise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.