rick and morty;
Acasă » 5 momente științifice din Rick și Morty care-s luate din realitate

5 momente științifice din Rick și Morty care-s luate din realitate

Rick and Morty este un serial animat SF apreciat și blamat de milioane de oameni. În timp ce mulți îl consideră un serial genial și foarte amuzant, alții nu-i găsesc nici măcar cel mai mic sens, iar glumele li se par penibile. Cred că adevărul e undeva la mijloc, dar cel mai interesant este faptul că nu totul e o fantezie pură. De fapt, unele experimente științifice ale lui Rick sunt mai ancorate în realitate decât ai crede.

Cele mai tari experimente din Rick and Morty care sunt posibile și în realitate

Controlul absolut al altor ființe

Acum mă adresez cunoscătorilor, celor care au urmărit serialul și au fost atenți la detalii. În sezonul 3, există un episod destul de dubios, Pickle Rick, în care Rick, omul de știință genial, dar sictirit de mediocritatea idioților din jur, se transformă singur într-un…castravete murat. Evident, nu acesta-i experimentul inspirat din realitate, ci un alt moment.

După ce dă de bucluc și ajunge în canalizare față în față cu vietățile prădătoare de acolo, Rick reușește să obțină control asupra mișcărilor unui gândac, manipulându-i creierul. Controlul insectelor prin manipularea creierului lor este un fapt științific.

În realitate, este vorba despre stimularea sistemului nervos central al insectei. Cu precizie anatomică, cercetătorii au demonstrat că e posibil să faci acea insectă să se miște după cum vrei tu. Acum, ca orice om întreg la cap te întrebi de ce ar vrea cineva să facă asta.

Dispozitive medicale microscopice

În primul sezon din Rick and Morty, în episodul intitulat Anatomy Park, Rick îl micșorează pe nepotul său, Morty, la nivel microscopic și-l introduce în corpul unui om fără adăpost, pentru a-și salva un alt experiment.

Deocamdată, așa ceva s-a încercat doar pe animale de laborator, dar oamenii de știință ne asigură că în viitorul nu foarte îndepărtat, va fi posibil să se injecteze dispozitive microscopice în organismul uman pentru a trata cauzele unor boli. Sună mai bine decât să te despice pe o masă de operație unde nu mai știi nimic de tine, nu? Rămâne însă doar o întrebare: pe unde scoatem apoi dispozitivul microscopic?

Teorii științifice luate din realitate

Teoria multiversurilor

Teoria multiversurilor este tema centrală a serialului. N-are cum să-ți fi scăpat acest detaliu. Presupunerea existenței unui număr infinit de lumi similare i-a scos pe protagoniștii serialului din multe încurcături, dar le-a dat și bătăi de cap.

Mai mulți savanți susțin azi această teorie. Unul dintre cei mai proeminenți este profesorul Brian Greene, de la Universitatea Columbia din New York. El a gândit chiar și un posibil model de nouă multiversuri.

Un alt exemplu este Max Tegmark, profesor de fizică la Institutul Tehnologic din Massachusetts. El este de părere că ar putea exista până la patru multiversuri. Doar personajul Rick are curajul să afirme să există o infinitate de multiversuri. Doar e Rick, nu?

Veșnicul conflict dintre etică și știință

Agenda de experimente științifice a lui Rick este departe de etică, de cele mai multe ori. Tocmai din acest motiv intră în conflict cu nepotul său Morty, care-i fascinat, dar și îngrozit de efectele științei.

De exemplu, Rick n-are nicio problemă în a crea nenumărate clone atât ale sale, cât și ale altor personaje, pentru a-și atinge anumite scopuri, de regulă cam meschine. Etica nici măcar nu e în vocabularul lui.

În realitate, clonarea oiței Dolly a creat numeroase controverse și a fost interzisă avansarea cercetării până în punctul în care ar putea fi posibilă și clonarea umană. Cel puțin așa ni se spune pe cale oficială.

Roboți care dau naștere unor ființe biologice

Într-un alt episod din Rick and Morty, apare un alt corespondent din realitate. Morty devine tatăl unei ființe extraterestre după ce are contact sexual cu o mașinărie de la Rick.

Ceea ce nu știe Morty însă, e că acel robot e de origine extraterestră și are ca unic scop perpetuarea unei specii de pe planeta Gazorpazorp, fără intervenția masculului biologic.

Se pare că au și americanii ceva asemănător, la Columbia University-New York Presbyterian Hospital. Robotul se numește Victoria și acționează ca un stimulator foarte realistic pentru…știi tu…

Eu am găsit aceste detalii, dacă or mai fi și altele, ești liber să le menționezi în comentarii.

Te invit și pe pagina de Facebook, unde cu un Like afli mai ușor noutățile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.