rick si morty sezonul 4
Acasă » Rick și Morty sezonul 4: secretul din spatele celui mai bun episod al seriei

Rick și Morty sezonul 4: secretul din spatele celui mai bun episod al seriei

Un articol pentru fanii Rick și Morty sezonul 4. Sau oricare alt sezon. Zilele acestea am descoperit care a fost sursa de inspirație pentru episodul Cuva de acid. Dacă încă nu l-ai văzut, nu citi mai departe pentru că s-ar putea să descoperi niște spoilere.

Sincer, nu am înțeles niciodată de ce este un serial animat atât de popular la nivel internațional. Desigur, sunt multe idei și faze geniale, dar, pe-alocuri, este și destul de stupid. În plus, în România, s-ar putea să ne fie destul de străine unele poante.

Dar acum mă rezum la aspectele pozitive ale serialului.

Rick și Morty sezonul 4 a fost bunicel, dar mai mult datorită anumitor episoade

Știu că acum se vor înflăcăra fanaticii, dar am simțit o oarecare pană de idei la creatorii serialului.

Cu toate că multora li se pare că e foarte pueril și lipsit de sens, dacă îl analizezi în detaliu, ai să descoperi că e destul de inteligent construit și s-a acordat atenție sporită detaliilor. Deci, să fim îngăduitori. Nu-i ușor să creezi seriale bazate pe teorii științifice.

Dar cel de-al patrulea sezon a fost împărțit în două și aveam mari pretenții de la ultima parte.

Noroc cu episodul 8, Cuva de acid. Dacă și ție ți-a plăcut, cred că ești curios/curioasă cu privire la sursa de inspirație din spatele acestuia.

Ideea a fost luată din anii ’80

Explicația vine chiar de la Dan Harmon, co-creatorul seriei. Apropo, una dintre cărțile pe care le-a scris se numește Tiny Rick, la fel ca unul dintre episoade. Sau episodul a fost numit după carte…nu știu sigur.

Episodul Cuva cu acid se „învârte” în jurul a două coordonate principale: cearta dintre Rick și Morty începută de cel din urmă pentru că i se pare că bunicul lui dement a rămas fără idei geniale și, desigur, cuva de acid (acid fals).

Harmon a povestit că ambele elemente au fost inspirate din climatul socio-cultural al anilor ’80.

Cearta simbolică dintre Rick și Morty este o critică la adresa limitărilor creative din anii ’80 și la efortul monstruos pe care trebuiau să-l facă creatorii pentru a veni cu idei bune. Iar de multe ori ajungeau să se plagieze unii pe alții sau să vină cu idei mediocre despre care aveau o părere supraestimată.

E de înțeles. În cultura pop a anilor ’80 a fost o competiție acerbă. Eu aș spune că tot atunci au fost născocite cele mai bune idei din toate timpurile (mai ales în domeniul cinematografic).

Cât despre cuva cu acid… românilor (de atunci și de acum) le-a fost destul de străină. Dar în SUA a fost un fel de angoasă socio-culturală survenită pe fondul climatului politico-militar al vremii.

„La începutul anului (2020, n.r.), discutam despre cum filmele anilor ’80 aveau obsesia asta a cuvelor cu deșeuri toxice și cu acid și cum au devenit ceva cultural din cauza îngrijorării oamenilor față de deșeurile nucleare și cum au devenit un subiect de povești foarte util. Iar scriitorul nostru Brandon Johnson a zis: «Cred că e o chestie de buget pentru că tot ce trebuie să faci este să arunci un tip rău într-o găleată cu apă și să faci să plutească niște oase deasupra și gata.»

Și așa s-a întâmplat că Rick a devenit foarte mândru de acea idee, dar și defensiv pentru că Morty era foarte confuz față de planul cuvei cu acid fals care venea de la unul care putea născoci mult mai mult de-atât.”

Dan Harmon, co-creator Rick și Morty sezonul 4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.