Top seriale istorice captivante care te fac să înțelegi mai bine lumea
Acasă » Top seriale istorice captivante care te fac să înțelegi mai bine lumea

Top seriale istorice captivante care te fac să înțelegi mai bine lumea

Top seriale istorice: din Antichitate și până în secolul XX, despre personalități, oameni simpli sau evenimente. Acest top de seriale este o plăcere vinovată mai veche. Nu doar că multe dintre producțiile pe care le voi menționa m-au fascinat, dar unele sunt cele mai bune seriale realizate până acum.

Dacă nu te-ai mai uitat până acum la un serial istoric, stai fără griji, te asigur că nu te va plictisi. Fiecare serial din cele menționate în lista de mai jos este structurat astfel încât să fie „digerabil” de toată lumea. Îți place acțiunea? O să fie. Vrei scene de sex? Sunt și acelea. Nu la toate, dar la majoritatea serialelor.

Top seriale istorice despre lumea antică

Roman Empire: Reign of Blood/Imperiul Roman

O combinație foarte reușită de serial artistic (cum spunem noi, consumatorii de rând) și serial documentar. E o producție Netflix în trei sezoane despre trei dintre cei mai influenți împărați romani (Caligula, Iulius Cezar și Commodus).

Spartacus

Renumitul serial din 2010 – 2013 care a fost deosebit de popular la vremea respectivă, despre unul dintre cei mai cunoscuți bărbați din istorie. Mi-a plăcut că n-a romanțat mai mult decât ar fi trebuit povestea știută despre Spartacus și aliații și dușmanii săi.

Rome/Roma

Un deliciu pentru pasionații de istorie și obligatoriu de menționat în orice top seriale istorice. A fost foarte popular în perioada 2005 – 2007, fiind transmis pe HBO, BBC Two și Rai 2. Iar asta pentru că serialul a avut triplă origine: americană, britanică și italiană.

Jesus of Nazareth/Iisus din Nazaret

Da, acela Iisus din Nazaret, regizat de Franco Zeffirelli. Una dintre cele mai bune mini-serii ale secolului trecut. Nu e doar un serial religios, ci și unul cu foarte multă încărcătură istorică.

A.D. Kingdom and Empire

Destul de asemănător celui precedent, dar mai mult despre viața apostolilor lui Iisus. E despre corupția și fariseismul preoților și despre recunoașterea de către primii romani a lui Iisus că a fost mai mult decât un simplu om.

Mă feresc să spun convertirea romanilor la creștinism. Nu a existat creștinism la acea vreme, ci a fost mai degrabă o invenție ulterioară și necesară a preoților, atunci când au văzut că adepții lui Iisus au devenit mult prea numeroși pentru a mai fi controlați și subjugați să urmeze vechile legi.

Adică au fost nevoiți să-l accepte pe Hristos ca fiu al Domnului. Întâi pe considerente politice și economice și abia apoi din convingere personală. Deci credința în Dumnezeu și Iisus a precedat creștinismul, ca religie. E ceva ce nu prea se spune sau scrie.

Troy: Fall Of A City

Un serial Netflix despre cea mai celebră cetate din istoria antică. Eu n-am văzut serialul, dar am citit destule controverse despre el (critici cu privire la alegerea nepotrivită a actorilor etc.).

Top seriale istorice despre lumea medievală

Aici, aș putea să dau zeci de exemple, dar am să mă rezum doar la cele mai recente și mai bine realizate. Chiar cu riscul de a fi deja știute de mulți.

The Last Kingdom

O producție Netflix. N-aș spune că e un serial istoric autentic. E mai mult unul de ficțiune istorică, bazat pe romanul The Saxon Stories, scris de Bernard Cornwell. Dar e o lume medievală bine construită, mai ales conflictul dintre saxoni și vikingi.

Vikings

Cred că încă este unul dintre cele mai populare seriale istorice ale momentului. Iar popularitatea sa rezidă mai ales datorită numeroaselor scene de sex, violență, acțiune, intrigi și suspans. Adică tot tacâmul pentru un serial postmodern, dar care nu se abate prea mult de la adevărul istoric. Cu toate că e discutabil și acest adevăr istoric, în general.

Knightfall/Templierii

O altă producție de excepție despre păcatele de neiertat ale Bisericii. Knightfall urmărește mărirea, decăderea, persecuția și suprimarea cavalerilor templieri.

Marco Polo

Mă refer la serialul din 2014, o dramă în două sezoane despre una dintre cele mai cunoscute personalități istorice. E despre viața lui Marco Polo la curtea lui Kublai, hanul Imperiului Mongol și întemeietorul dinastiei Yuan. Asta dacă te-ai săturat de istoria stricată a Europei și vrei să te „muți” în Asia.

Top seriale istorice despre oameni și evenimente din epoca modernă

Ca reper, această epocă modernă o plasez din Renaștere și până prin secolul al XIX-lea, inclusiv. Serialele nu sunt menționate în ordine cronologică.

Victoria

Un serial britanic început în 2016, despre viața Reginei Victoria, de la urcarea sa pe tron, la vârsta de doar 18 ani, până la mariajul cu Prințul Albert.

The Crown

Un serial original Netflix care a ajuns deja la al treilea sezon. Dacă te-a pasionat vreodată studiul regalității britanice recente, e o alegere bună pentru tine.

E despre actuala regină a Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Rolul său e interpretat de actrița Claire Foy.

Poldark

Acțiunea e plasată undeva la finalul Războiului American de Independență și urmărește viața unui anume Ross Poldark, fost combatant în acel război. Este interesant de urmărit cât de greu și-au putut reveni economic oamenii acelei epoci.

Medici: Masters of Florence

O dramă italo-britanică din 2016 despre…ei bine, evident, celebra familie Medici. Influența ei în lumea italiană e incontestabilă.

The Tudors

Un alt serial celebru, dar despre Dinastia Tudorilor, care a durat din 1485 până în 1603. Una dintre cele mai importante dinastii europene și poate cea mai însemnată din insulele britanice.

Jamestown

O producție foarte interesantă despre modul de viață al unor coloniști englezi stabiliți în teritoriile americane în 1617.

Frontier

Un serial similar celui de dinainte, dar acțiunea se petrece, în principal, în Canada sfârșitului de secol XVIII. Crede-mă, merită văzut și are și actori cunoscuți, printre care Jason Momoa.

War & Peace/Război și pace

Surprinde apogeul conflictului dintre interesele lui Napoleon Bonaparte și ale Rusiei. În acel învălmășag istoric, destinul a cinci familii aristocratice s-a schimbat pentru totdeauna.

Catherine The Great/Ecaterina cea Mare

Un serial britanico-american despre cea mai importantă împărăteasă a Rusiei. O femeie puternică, prezentată cu bune și cu rele.

Wolf Hall/Curtea lupilor

O edificare autentică a intrigilor și corupției de la curtea regelui Henric al VIII-lea al Angliei.

The Terror

Din tot acest top seriale, pe-acesta îl recomand cu cea mai multă căldură. Și, crede-mă, e nevoie de căldură, pentru că acțiunea se petrece în regiunea Arctică.

Serialul e inspirat dintr-o dramă istorică pe care mulți au uitat-o azi. Și anume, expediția Căpitanului Sir John Franklin în regiunea Arcticii, la mijlocul secolului al XIX-lea.

Turn: Washington’s Spies

O dramă istorică despre primul cerc de spioni americani, constituit de Maiorul Benjamin Tallmadge, la ordinul (pe atunci) generalului George Washington, în 1778.

Borgia

S-au făcut două seriale: acesta și acesta. Alege-l tu pe care vrei. Eu cred că amândouă au fost bine realizate.

Iar în cazul în care nu știai, Borgia a fost una dintre cele mai putrede familii din istoria Europei. O familie de degenerați care a infectat instituții importante în epoca Renașterii, inclusiv Biserica Catolică.

Sons of Liberty

Este o mini-serie interesantă despre evenimentele de la revoluția americană din Boston, despre începutul războiului revoluționar și despre negocierile celui de-al doilea Congres Continental.

Gunpowder

Un mercenar pe nume Guido Fawkes și un grup de englezi catolici trădători plănuiesc să arunce în aer Palatul de la Westminster (Parlamentul britanic) și să-l asasineze pe regele James I. Acțiunea se petrece la începutul secolului al XVII-lea.

Da Vinci’s Demons/Demonii lui Da Vinci

Un serial (tot american) cu câțiva actori renumiți, despre viața timpurie a celui mai notoriu artist și inventator din toate timpurile, Leonardo Da Vinci.

John Adams

Dacă te preocupă cum au fost fondate Statele Unite ale Americii, acesta e un serial bunicel. Urmărește viața fostului președinte John Adams și rolul său în fondarea celui mai puternic stat din lume.

Top seriale istorice despre oameni și evenimente din secolul al XX-lea

Peaky Blinders

E imposibil să nu fi auzit despre el. Este unul dintre cele mai bune seriale ale momentului. O splendidă „radiografie” a societății britanice interbelice. Actorul Chillian Murphy interpretează excepțional rolul lui Thomas Shelby, cel mai renumit gangster din istoria englezilor.

Downton Abbey

Considerat cândva unul dintre cele mai bune seriale, Downton Abbey reliefează foarte autentic viața aristocraților englezi de la începutul secolului trecut.

Band of Brothers/Camarazi de război

Pentru mine, acesta este poate cel mai bun serial realizat până acum. Pe IMDb are un scor impresionant. Dacă vrei să afli mai multe despre dramele soldaților și civililor din al Doilea Război Mondial, aceasta este una dintre cele mai bune producții pe care ai putea-o alege.

Cernobîl/Chernobyl

Este obligatoriu de văzut, mai ales de către est-europeni. Chiar dacă e un film american, descrie surprinzător de autentic și de bine cel mai mare dezastru ecologic provocat de om.

E și o foarte bună lecție de politică și înveți să fii mai precaut înainte de a susține o ideologie sau alta, un politician sau altul sau să te încrezi în așa-numitele „informații oficiale”.

Închei aici acest top seriale istorice, dar nu înseamnă că este unul complet. Eu le-am menționat pe cele despre care am auzit și pe care le-am mai văzut. Desigur că mai sunt destule. De exemplu, n-am scris nimic despre seriale coreene istorice sau de seriale turcești istorice. Iar multe dintre ele nu sunt cu nimic mai prejos decât cele americane sau europene.

Dacă vrei să menționezi câteva sugestii, te invit să le scrii în secțiunea de comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.