westworld
Acasă » Westworld este serialul care îl face de doi bani pe om și pe umanitatea lui

Westworld este serialul care îl face de doi bani pe om și pe umanitatea lui

Când te uiți la Westworld, parcă te-ai uita la o radiografie a omului, ca specie. Cu toate că la prima impresie ai zice că este un serial SF obișnuit despre roboței și despre cum inteligența artificială malefică o să ne toace sistematic, de fapt, subiectul central este omul. Și da, este unul dintre serialele care critică cel mai dur felul nostru de a fi. Sau, mă rog, cum sunt cei mai mulți dintre noi.

Sunt chiar puțin surprins de uriașa notă de 8,6 din 10 pe care o are pe IMDb, luând în considerare că acest serial aproape că ne insultă specia.

Westworld te face să-ți pui întrebări existențiale într-o lume în care nimeni nu mai e interesat decât de bani și de propriile plăceri

De dragul celor care încă nu au văzut acest serial, am să fiu puțin evaziv cu privire la firul narativ. Dar cei care l-au văzut sigur știu despre ce este vorba.

Recunosc că abia anul acesta am început să-l vizionez, deși a apărut încă din 2016, dar nu cred că este niciodată prea întârziată o recenzie. De altfel, eu sunt de părere că Westworld este precum o carte foarte bună – trebuie să revii periodic la ea pentru a reciti anumite fragmente importante.

Aș zice că este unul dintre cele mai bune seriale SF realizate în ultimii ani. Mi se pare exemplar modul în care sunt întoarse pe toate părțile acele aspecte morale mai puțin onorabile pe care ne prefacem că nu le observăm.

Evident că dă și apă la moară ultraconservatorilor și crizaților speriați de tot ce înseamnă tehnologie. Oamenii din astfel de categorii care se uită la acest serial și care nu citesc altceva decât meme pe Facebook, sigur vor avea un moment de „Aha, v-am zis noi că…”.

Androizii din Westworld sunt proiecțiile tuturor oamenilor asupriți de-a lungul istoriei

Istoria oamenilor, în general, nu este altceva decât un joc prost de-a rațele și vânătorii. În orice perioadă istorică ai căuta, niște grupuri privilegiate au început la un moment dat să creadă că sunt superioare față de alte grupuri și au început măcelărirea celor din urmă.

În Westworld, decadența omului este ilustrată prin modul în care bogații preferă să se distreze într-o bulă în care pot fi și pot face tot ceea ce vor, fără consecințe. Dar nu experimentează nimic nou deoarece cadrele narative ilustrează niște epoci tumultuoase decadente demult apuse în care androizii interpretează rolul asupriților și asupritorilor.

Ia aici ca exemplu lumea Vestului sălbatic din America secolului al XIX-lea și Epoca Samurailor dintr-o Japonie medievală răvășită de războaie între clanuri, puse la dispoziție bogaților din serial precum Disneyland-ul din zilele noastre.

Deși este o „distracție” pe mulți bani, Westworld nu e altceva decât un simulacru ieftin. Dar nu androizii sunt cei naivi în această poveste, ci oamenii care, încă o dată, se joacă cu focul fără să știe cu au de-a face.

Când oamenii își dau seama că acei roboți nu sunt niște jucării ci niște veritabile arme care pot lichida sistematic specia homo sapiens, situația se schimbă radical și nici nu mai știi de partea cui să fii.

În aroganța noastră, credem că stăpânim această lume pentru că suntem puternici, dar, de fapt, am avut doar foarte mult noroc

Toate nenorocirile din această lume au fost create, în mare parte, tot de oameni. Iar asta chiar dacă suntem cea mai deșteaptă specie de pe planetă. Aroganța ne este introdusă în subconștient încă din școală sau în biserici, în sensul că ni se spune că noi, fiind oameni, cei mai puternici de pe planetă, avem dreptul să o stăpânim și să o exploatăm fără limite. Ba chiar că putem face asta și cu noi înșine, mai exact cu cei care nu sunt suficient de puternici sau nu gândesc ca majoritatea.

Dar aici nu este vorba de niciun privilegiu dat de vreo providență, ci de un simplu noroc. Personajul Ford, excelent interpretat de Anthony Hopkins, chiar menționează de câteva ori că evoluția noastră a fost „doar o greșeală”. Aici, fundamentaliștii religioși deja își bagă unghia în gât. Deci dacă ești genul ăsta de om, mai bine nu te uiți. Nu e pentru tine pentru că nu îl vei înțelege.

Apropo, te-ai întrebat vreodată cum ar fi dacă în lume ar mai exista o specie care să fie cel puțin la fel de inteligentă și de arogantă ca noi, homo sapiens? Westworld cam asta vrea să arate. Trezirea conștiinței artificiale, de care se tem unii astăzi, ar putea însemna sfârșitul nostru ca specie. Și se presupune că s-a mai întâmplat acest lucru într-un trecut pe care azi pare că îl negăm sub pretextul că „nu avem destule dovezi”.

În această direcție, tot Anthony Hopkins dă exemplul eradicării neanderthalienilor de către homo sapiens, o rasă cu un intelect superior celor dintâi.

Westworld dezvoltă teama omului contemporan față de inteligența artificială care ar putea duce la nașterea unei noi specii superioare, homo sapiens găsindu-și în final nașul, cum se spune. Iar argumentele aduse sunt greu de combătut. Cel puțin din punctul meu de vedere.

Pentru că în mod cert, omul creează viața artificială cu scopul de a o exploata fără limite (la fel cum face cu toate resursele planetei). Prin urmare, să nu ne așteptăm că vom fi premiați pentru asta dacă inteligența artificială se emancipează și scapă de sub controlul unor primate care se cred zei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.